Istock 1090858408

Van gevoel naar feiten

TU Delft werkt doelgericht aan debiteurenbeheer

Innovatie tot in de financiële processen

Bij TU Delft staat innovatie centraal — niet alleen in onderwijs en onderzoek, maar ook in de interne processen. De groei van de universiteit brengt een complexere debiteurenportefeuille met zich mee, waaronder internationale studenten en onderzoeksopdrachtgevers. Dat vraagt om een frisse blik op het order-to-cashproces.

De uitdaging: meer complexiteit vraagt om meer structuur

De bestaande processen rondom debiteurenbeheer sloten niet meer aan bij de dagelijkse praktijk. Door de toename van internationale debiteuren veranderde het risicoprofiel zichtbaar. Medewerkers liepen tegen knelpunten aan: signalen werden laat opgepakt, klantcontact was niet altijd effectief, en er was behoefte aan meer overzicht en structuur.

 

Daarom besloot TU Delft het volledige traject van accepteren tot incasseren onder de loep te nemen, samen met Cannock.

De resultaten: inzicht en vertrouwen

Cannock begon met een audit op basis van het klaverbladmodel. Daarbij werd gekeken naar vier pijlers: organisatie & besturing, processen, tools & IT-systemen en mensen & cultuur. Opgevraagde informatie werd aangeleverd om zowel kwalitatief als kwantitatief de keten van accepteren tot incasseren te kunnen meten. Door met medewerkers in gesprek te gaan en observaties op de werkvloer uit te voeren, ontstond een compleet beeld van de situatie én van de verbeterkansen.

 

Naast inzicht in processen, kreeg het team ook praktische handvatten. Medewerkers volgden een training telefonisch debiteurenbeheer. Die sloeg goed aan: ze werden merkbaar comfortabeler aan de telefoon en herkenden signalen van debiteuren sneller, zoals uitstelgedrag of ontwijkende reacties. Daardoor konden ze gerichter acteren — met meer zelfvertrouwen én resultaat.

"De audit heeft geresulteerd in een duidelijk rapport waarin staat hoe wij ervoor staan als afdeling, en vooral waar nog kansen liggen voor verbetering."

Fred Rens

Manager SSC Finance bij TU Delft

Testimonial Image

Concrete stappen richting een sterker proces

De audit resulteerde in een helder verbeterplan. TU Delft ging direct aan de slag: acceptatievoorwaarden zijn aangescherpt, rollen binnen het order-to-cashproces zijn beter belegd en de eerste stappen richting verdere automatisering zijn gezet. Ook wordt gewerkt aan meer betaalgemak voor debiteuren — wat direct bijdraagt aan een soepelere betaalstroom.

Gericht verder bouwen aan toekomstbestendig debiteurenbeheer

Met het verbeterplan als leidraad ontstaat er ruimte voor werkzaamheden die écht waarde toevoegen. Cannock blijft betrokken als sparringpartner, zodat TU Delft met controle en vertrouwen verder bouwt aan een toekomstbestendig debiteurenproces.

Benieuwd naar wat Cannock voor jou kan betekenen?

We komen graag met je in gesprek

Vrouw met paarse telefoon in hand

Waarmee kunnen we je helpen?

Geen resultaten gevonden.